About

Vi satt i bilen på väg från någonstans till någon annanstans och lyssnade på SR P1 Släktband. Det var 2009. De sände ett program om den svenska Brasilien emigrationen, med material ur Göran Friborgs bok, “Brasiliensvenskarna : utvandring, invandring, bosättning 1850-1940”. Vi pratade sedan om programmet och drog oss till minnes att vi 2005 köpt och läst boken “Röda Jordens Svenskar” av Prins Wilhelm. Vi kom hem och letade upp den i gömmorna.

Detta kom att bli den igångsättande gnistan för vårt gemensamma projekt: Man bor på jorden under himlen. Det slog oss hur okänd den här delen av Svensk historia verkar vara idag; Sydamerika emigrationen, storstrejken och att fattiga Svenska familjer reste på vinst och förlust för att få en möjlighet till jord, bröd och frihet bara för 100 år sedan. Våra samtal har bl.a. kommit att handla om dagens flyktingpolitik, stängda gränser, flyktingströmmar. Även de personliga tankarna på vad det är människor går igenom för att försöka finna en dräglig tillvaro. Hur det kan kännas att ta farväl av allt och alla för att bege sig, med många små barn, till en osäker tillvaro i främmande land, långt, långt borta med ett helt annat klimat, nytt språk, ny kultur o.s.v… nu liksom då.

Tankarna och samtalen har kommit att innebära att vi,  Anna och Nilsmagnus kommer att resa i 2 månader med våra 2 barn, Rakel och Virve till Argentina och Brasilien. För att där gå vidare med vårt konstnärliga projekt på resande fot i den fysiska samtida världen, med verkliga sinnesförnimmelser av klimat, smak, dofter och personliga möten. Tidigare har vi läst i arkivhandlingar, uppsatser, div. texter, tidningar, böcker. Vi har lyssnat till olika program ur radions arkiv, talat med ättlingar till emigranter och tillsammans med barnen varit i Norrbotten i den knarrande kalla, vackra Mars månad.

Blog’en “Man bor på jorden under himlen” är ett redskap och en “mind-map” för projektet. Den är inte en slutprodukt utan ett nytt sätt för oss att arbeta och visa upp en process i mer offentlig miljö. Därför kan den plötsligt komma att ändra riktning, form och färg. Målet är att den ska fungera dynamiskt och ha många lager med litteraturlistor, länkar, bilder, videoklipp, dagsaktuella händelser, parallella skeenden i tid och rum. Det kommer finnas material av mer personlig karaktär, arkivmaterial, m.m.

Vi kommer att blanda historiskt och samtida, då man nu, liksom då, bor på jorden under himlen…

Välkommen att följa med på resan!


Advertisements

One response to “About

  1. Hej Anna och Nils Magnus
    vet inte om det är relevant, men jag har en dagbok som skrevs av min morfars mormors far som hade emigrerat till Argentina från Skåne , den är från 1860talet Hälsningar,Tamara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s